Skoči na glavno vsebino
Skupaj do doma!

Javni najem stanovanj kot pomoč pri zagotavljanju najemnih stanovanj

19/04/2022

SPOROČILO ZA JAVNOST – Javni najem stanovanj kot pomoč pri zagotavljanju najemnih stanovanj

Nova Gorica, 19. april 2022

Pri Stanovanjskem skladu Republike Slovenije je v začetku leta zaživela Služba za javni najem stanovanj kot nova oblika pomoči države pri zagotavljanju najemnih stanovanj. Stanovanjski sklad RS, izvajalec javne najemne službe, opravlja vlogo povezovalca in izvajalca storitev med najemnikom in najemodajalcem.

Javna najemna služba je v tujini že desetletja uveljavljen ukrep na stanovanjskem področju. Prednosti takega najema so, da Stanovanjski sklad v celoti prevzame razmerje z najemnikom, odgovarja za plačevanje najemnine lastniku, za stanje prevzete nepremičnine in celo za manjše obnove stanovanja ob prevzemu.

Konec januarja je Služba za javni najem stanovanj že objavila Javni razpis zbiranja ponudb najemodajalcev za najem stanovanj za potrebe javnega najema stanovanj, na katerega se lahko prijavijo tudi lastniki praznih oziroma nezasedenih stanovanj na območju naše občine.

Razpis v praksi pomeni, da Stanovanjski sklad nepremičnino za najmanj 3 leta vzame v najem od lastnika, jo odda najemniku za neprofitno najemnino, lastniku pa plačuje stroškovno najemnino (neprofitno povečano za približno 30 odstotkov).

Ponudniki, ki se želijo prijaviti na javni razpis zbiranja ponudb najemodajalcev za najem stanovanj za potrebe javnega najema stanovanj, lahko v obdobju do 31. 12. 2022 oddajo ponudbo za oddajo stanovanja v najem na posebnem obrazcu »prijava za javni najem stanovanja«.

Obrazec ponudbe za oddajo stanovanja v javni najem je objavljen na spletnih straneh Sklada in dostopen v prostorih Stanovanjskega sklada RS na Poljanski cesti 31, 1000 Ljubljana.

Več informacij je na voljo na spletni strani Stanovanjskega sklada Republike Slovenije – Javni najem stanovanj.

 

 

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Potrebujete pomoč ?

Ker so številna vaša vprašanja, ki nam jih zastavljate, enaka ali podobna, vas vabimo, da si ogledate seznam najpogosteje zastavljenih vprašanj in odgovorov. Vprašanja smo razdelili v sklope po dejavnostih. V kolikor odgovora ne najdete, nas lahko kontaktirate ali nam pošljete vprašanje preko e-obrazca.

Želite biti obveščeni o javnem razpisu za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem???

Prijava na e-novice