Skoči na glavno vsebino
Skupaj do doma!

Obisk ministra za solidarno odgovornost na Stanovanjskem skladu Mestne občine Nova Gorica

25/02/2023

Minister ob prvem regijskem obisku: Lokalne skupnosti si želijo novih in  naprednih javno-stanovanjskih politik 

Ekipa solidarnostnega ministrstva je danes (24.2.23, op. SS MONG) opravila prvi v seriji regijskih obiskov na temo razvoja javno-stanovanjskega področja. Cilj sklopa obiskov je podrobna seznanitev o stanju na terenu, da bo prihodnje oblikovanje stanovanjskih politik vključujoče in osnovano na dejanskih potrebah skladov, lokalnih skupnosti ter iskalk in iskalcev doma. Na dnevni red srečanj so postavili tudi tesno povezano področje iz delokroga MSP, dolgotrajno oskrbo.

Ministrova ekipa je regijski obisk nadaljevala v Novi Gorici pri Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Nova Gorica. Direktor Peter Jan s sodelavkami je ministru predstavil analizo trenutnega stanja, način delovanja sklada in projekte, ki jih načrtujejo v prihodnosti. Sklad v kratkem načrtuje začetek gradnje 11 stanovanj, v pripravi pa ima tudi nekaj večjih projektov. Direktor sklada je izpostavil, da je sklad zaradi nestabilne in odsotne državne stanovanjske politike doslej deloval v negotovih in nihajočih pogojih, kar mu ni omogočilo stabilnega razvoja. Poudaril je, da je za razvoj tako projektov kot sklada nujna stabilna državna politika, stabilni pogoji financiranja ter večja podpora, sodelovanje in povezovanje med različnimi javnimi akterji. Minister je podprl ta prizadevanja in izpostavil, da je cilj ministrstva vzpostavitev stabilnega in predvidljivega okolja za stanovanjske sklade ter hkrati oblikovati povezano in prepleteno mrežo stanovanjskih skladov po Sloveniji. O izzivih in načrtih na področju stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe je ministrova ekipa spregovorila tudi z županom Mestne občine Nova Gorica Samom Turelom. Župan je predstavil vizijo stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe ter poudaril pomen tako izmenjave praks med občinami kot močno sodelovanje med državo in občino. Pri obeh politikah je poudaril pomen regijskega sodelovanja in oblikovanja modelov po zgledu medobčinskih uprav, kar je skladno s politiko ministrstva v smer regijskega razvoja stanovanjskih skladov. Turel je predstavitev nadaljeval s seznamom več potencialnih zemljišč za gradnjo javnih najemnih stanovanj, ki omogočajo tako kratkoročne rešitve, kakor tudi sistematičen in predvidljiv razvoj v prihodnje. Med njimi je izpostavil projekt oskrbovanih stanovanj Ob Kornu, zemljišče Majske poljane in druga zemljišča ob železnici. Z ministrom sta se strinjala, da bi bilo smiselno kratkoročne rešitve zagnati v sodelovanju s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije in jih podpreti z javnim financiranjem, medtem ko ostala občinska zemljišča predstavljajo pomemben potencial za sistematično javno gradnjo tudi v prihodnje. V skupni izjavi za javnost je novogoriški župan pozdravil namero ministrstva, da samoiniciativno obiskuje regije in zbira podrobne podatke o potrebah skupnosti in posameznikov, minister pa je uradni del obiska sklenil z ugotovitvijo, da prihodnost stanovanjske politike leži v aktivnem povezovanju vseh deležnikov: skladov, lokalnih skupnosti, države in tistih, ki si ustvarjajo dom: »Znova poudarim, dom ni investicija, ampak pravica. In zagotavljanje le-te leži v rokah politike, državne in lokalne.«


VIR GOV.SI, 25.2.23

 

 

Foto: Luka Carlevaris

Galerija fotografij

Foto: Luka Carlevaris
POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Potrebujete pomoč ?

Ker so številna vaša vprašanja, ki nam jih zastavljate, enaka ali podobna, vas vabimo, da si ogledate seznam najpogosteje zastavljenih vprašanj in odgovorov. Vprašanja smo razdelili v sklope po dejavnostih. V kolikor odgovora ne najdete, nas lahko kontaktirate ali nam pošljete vprašanje preko e-obrazca.

Želite biti obveščeni o javnem razpisu za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem???

Prijava na e-novice